Een succesverhaal:

ByeleX houdt zich onder andere bezig met het ontwikkelen van geavanceerde technologie en innovatieve oplossingen voor haar klanten, en biedt hen een voorsprong in de huidige snel evoluerende industrie. 

Een mooi voorbeeld hiervan was de opdracht van Liqwith om voor een van haar klanten een kunstinvesteringsplatform te bouwen. Dit platform moest geïnteresseerden de gelegenheid geven om kunst te kopen door middel van de uitgifte van tokens. Omdat tokens klanten op een eenvoudige manier in staat stellen om bijvoorbeeld een stukje eigendom van een beroemd schilderij te vergaren, is deze methode ook voor de kleinere investeerder zeer geschikt. Het platform zou op een kostenbesparende manier een flink aantal investeerders moeten aantrekken.  

Een mooie uitdaging voor ByeleX, die het platform op de blockchain zou ontwikkelen, en daar niet meer dan 6 maanden de tijd voor kreeg. Door de gedrevenheid van zowel het projectmanagement-team als het ontwikkel-team is de hele technologiestack van de grond af opgebouwd via onze innovatieve Plaza Technology. Dit is gedaan in samenwerking met de juridische experts van La Gro, een gerenommeerd advocatenkantoor, die een robuust juridisch kader ontwikkelden. Tegenwoordig beheert deze klant van Liqwith kunst van top schilders als Gaugain en Goya, die nu eigendom zijn van een paar honderd tokenhouders.

De uitdaging: een visie tot leven gebracht 

Het ambitieuze doel: Een platform creëren dat de kloof overbrugt tussen hoogwaardige kunst en moderne investeringsmogelijkheden. Er was een technologische oplossing nodig die kostbare schilderijen van beroemde kunstenaars als Goya en Gaugain veilig kon verwerken en tegelijkertijd een gebruiksvriendelijke ervaring kon bieden voor internationale investeerders. Bovendien was er een juridische structuur nodig die voldeed aan de evoluerende Europese regelgeving. En dat alles moest in slechts zes maanden operationeel zijn. 

De oplossing: een full-stack triomf 

ByeleX ging de uitdaging aan. We hebben de volledige technologiestack ontworpen en ontwikkeld – alles van de back-end infrastructuur tot de front-end interface – specifiek afgestemd op de behoeften van de klant. Beveiliging was van het grootste belang, gezien de kostbare kunst die ermee gemoeid was, dus hebben we state-of-the-art encryptie en op blockchain gebaseerde verificatie geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat elke transactie transparant, compliant en fraudebestendig was.  

Tegelijkertijd werkten we nauw samen met La Gro, een betrouwbare juridische partner, om een uitgebreid juridisch kader op te stellen. We moesten niet alleen aan de huidige normen voldoen, het platform moest ook toekomstbestendig zijn. Op basis van onze inmiddels opgedane kennis van regelgevingslandschappen hebben we ervoor gezorgd dat de opzet niet in strijd was met MiCAR, die cryptoactiva in de EU regelt, terwijl we ook in overeenstemming waren met mogelijke MiFID II vereisten voor financiële instrumenten. Voor een diepere duik in hoe we door deze regelgeving zijn genavigeerd, bekijk het nieuwsartikel op onze website, “Waarom equity tokens en NFT’s niet onder de MiCAR vallen“, waarin we uitleggen waarom bepaalde tokens buiten het bereik van MiCAR vallen.  

Het resultaat  

Een schaalbaar, intuïtief platform dat in staat is om met gemak een groeiende portefeuille van kunstinvesteringen te beheren. Het platform kan snel opschalen met behoud van compliance en met de beveiliging die erbij hoort. 

Waarom het belangrijk is 

Dit project is een bewijs van wat we kunnen bereiken als technologie en visie op één lijn liggen. In samenspraak met Liqwith hebben we in slechts een half jaar tijd een gedurfd idee omgezet in een volledig operationele realiteit, waarbij technische innovatie wordt gecombineerd met juridische wetgeving. Het platform is een dusdanig succes dat er steeds meer nieuwe schilderijen en investeerders worden aangetrokken door Encrypt Ventures, de klant van liqwith.

Dit is waar ByeleX trots op is: we bouwen aan de toekomst, één baanbrekend project tegelijk. 

Voor meer info over tokenisatie verwijzen we u graag naar Liqwith 

25 Jaar ByeleX: Edwin van der Hooft blikt terug op een bijzondere periode

Een carrière van bijna een kwart eeuw bij ByeleX: dat is het verhaal van Edwin van der Hooft, COO van ByeleX, die volgende maand zijn 25-jarig jubileum viert. Van piepende homecomputers in zijn jeugd tot internationale klanten en een bijna-catastrofe met een server – Edwin heeft het allemaal meegemaakt. In een leuk gesprek met reflecties en hier en daar een anekdote wordt wel duidelijk dat het zeker geen saaie jaren zijn geweest.

Van Kwaliteit in de logistiek naar kwaliteit in de ICT-sector: Een Droomstart?

Als kind had Edwin een voorliefde voor homecomputers waardoor hij een ideaalbeeld van de ICT-sector kreeg en zichzelf toen bestempelde als: ‘’een soort van natural born ict-er”. Vele jaren later, in juni 2000, voegde hij de daad bij het woord en accepteerde hij een baan bij ByeleX als Quality Consultant. Bij zijn vorige werkgever Verbrugge was hij al bekend met het EQS-systeem en bij ByeleX kon hij ICT en kwaliteitsmanagement combineren.

“Ik dacht: eindelijk ga ik de stap wagen, ik word ICT’er!” Maar na zes maanden sloeg de twijfel toe: het romantische beeld van ICT bleek anders dan verwacht: “Ik miste een beetje het gevoel van de dynamiek van een groot haven- en transportbedrijf. Dat was wel even wennen.” Maar in dezelfde periode veranderde dat met de opkomst van EQS.

EQS, een digitaal kwaliteitsplatform, werd al snel het paradepaardje van ByeleX. “Het was the right time, the right product,” vertelt Edwin. “Bedrijven wilden af van papieren ISO-handboeken en al de rompslomp er omheen, en EQS bood uitkomst. Het was een hartstikke leuke periode want toen moest je echt met de ICT aan de slag, en dat in combinatie met kwaliteitsmanagement, ideaal..” Met grote klanten als o.a. Heineken, Vopak en Scottish Water groeide het succes. Mijn collega Jaco Wouters, die hier inmiddels al 27 jaar werkt, en ik reisden als Consultant het hele land door. Dat waren gouden jaren!”

Lotus Notes: Glorie en Grenzen

Het succes van EQS rustte op Lotus Notes en Domino, een IBM-platform dat grote bedrijven gebruikten. “Kleinere spelers konden het niet betalen, en als Windows versie was het in de beginjaren technisch net te ingewikkeld en te kostbaar. Later is er wel een Windows versie uitgebracht,” legt Edwin uit. “Apps op mobiele apparatuur bestonden toen nog niet, alles stond lokaal bij de klant. Voor onderhoud en beheer gaf dat wel wat complicaties en was het prijstechnisch niet op te brengen. Uiteindelijk raakte de markt verzadigd, en toen IBM het een beetje liet versloffen stierf LN een stille dood om het zomaar eens te zeggen. Onze klanten waren min of meer gedwongen om afscheid te nemen van het Notes platform en daarmee van ons. Een van onze grote klanten hield Lotus Notes tot 2023 draaiende op een noodserver – dat zegt alles over hun loyaliteit!”

Anekdotes zijn er ook genoeg. Neem die keer bij een bedrijf in logistieke dienstverlening in Rotterdam: “Ik gebruikte ‘Kill-Notes’, een soort van handig appje, om een vastgelopen Notes client te fixen. Maar op het moment dat ik deze activeerde werden werkelijk alle processen afgesloten en zag ik om me heen alle servers in de server ruimte uitgaan. Het waren van die AS400 computers, van die grote computers, en het opstarten duurde hartstikke lang. Ook de verbinding met het scheepsverkeer was uitgevallen, er was totaal geen verbinding meer.” Dat was een zenuwslopend moment, zeker omdat het ongeveer een half uur duurde eer dat de systemen weer online waren. “Nou ben ik klaar,” dacht Edwin, “ik hoef nooit meer te komen”. Gelukkig bleef de klant en liep alles met een sisser af. “Dat zegt misschien meer over EQS dan over mij.”

Gemiste Kansen en Zijpaden

Hoewel Edwin een gouden toekomst zag weggelegd voor EQS als moderne webapplicatie, slokten inmiddels andere projecten zijn aandacht op. Zoals Catfish, een logistieke tak van Catlogic, waar Edwin toen in 2008 de leiding over kreeg. Daar hield hij zich o.a. bezig met detachering, warehouse managementsystemen, en soortgelijke werkzaamheden als met EQS in die tijd. Het was een leuke periode, maar anderhalf jaar later kwam daar abrupt een einde aan toen het bedrijf werd verkocht aan Groeneveld ICT. Alle klanten moesten worden overgeheveld naar de nieuwe eigenaar en logistieke werkzaamheden konden niet meer worden uitgeoefend door een non concurrentie beding. “Ontzettend jammer want het had potentie met grote klanten als Vopak,” vond Edwin.

In dezelfde periode slokte Arboned, een nieuwe klant van ByeleX, alle tijd op en kwam de nadruk meer op het bouwen van websites, Drupal, en SaaS oplossingen te liggen. Een andere tak van ByeleX, ByeleX Labs hield zich bezig met research.

Een prestatie vond Edwin toch wel de raamovereenkomst die hij had afgesloten met ArboNed, een overeenkomst die ByeleX verzekerde van een vaste maandelijkse omzet die uiteindelijk vele jaren zou duren.

Maar er waren meer successen: De vergunning van De Nederlandse Bank voor het exploiteren van onze ATM machines. ByeleX was het eerste crypto bedrijf in Nederland aan wie deze vergunning werd toegekend, een echte mijlpaal. Later kwam de rechtszaak met de ABN die de samenwerking had stopgezet vanwege de exploitatie van de crypto ATM’s, ondanks de vergunning van de Nederlandse Bank. Ook deze werd gewonnen door ByeleX, een ‘David versus Goliath’ prestatie.

Inmiddels is Edwin bezig met het verkrijgen van een MiCAR vergunning. “Wel jammer want als we toentertijd EQS hadden doorontwikkeld waren we nu koploper met MiCAR en AML-regelgeving. Maar we zijn al een eind gevorderd en inmiddels zijn er meer mensen bij betrokken waaronder een hotshot advocaat.”

Anekdotes en Afscheid

Tussen de serieuze reflecties door blijven de anekdotes komen. Een veeleisende klant die steevast opnam met “U spreekt met ‘Jansen’, een klant”, of de site-manager van Heineken die gewoon in motorpak een meeting binnenstapte en zich daar rustig verkleedde onder toeziend oog van de aanwezigen. Of een klant die gehuisvest zat in een voetbalstadion – de kantoordeur opende rechtstreeks naar het veld. “Onvergetelijk! Dat was het leuke van het werk, er was veel diversiteit onder de klanten.”

De laatste tijd groeide de behoefte aan verandering. “Ik wilde minder reistijd en meer structuur.” Na 25 jaar kiest Edwin nu voor Damen Naval, een overstap die niet zonder slapeloze nachten ging. “Toen ik het contract tekende, was ik even in paniek. Maar het is tijd.”

Met een afscheidsfeestje in het vooruitzicht en een laatste rit vanuit Oud-Gastel, sluit Edwin een tijdperk af. “ByeleX blijft uniek – het zit onder je huid. Het familiare gevoel dat als je richting Brabant rijd je niet naar je werk gaat maar naar ByeleX, een andere context. Dus bedankt, ByeleX!”

Met deze woorden zullen we Edwin niet snel vergeten en wensen we hem een mooie carrière toe bij zijn nieuwe werkgever. Wij (en niet te vergeten onze klanten) zullen hem missen.

Don’t be a stranger Edwin!